X
خرید تبلیغات
ابرادز
مدیریت کیفیت آب در استخرهای خاکی

خبری

مدیریت کیفیت آب در استخرهای خاکی

خبری

مدیریت کیفیت آب در استخرهای خاکی

خبری

مدیریت کیفیت آب در استخرهای خاکی

خبری

کیفیت آب,مدیریت کیفیت آب,مدیریت کیفیت آب استخرهای خاکی
خوش آمدید
تبلیغات
اخبار:
موضوعات
آرشیو مطالب
عضویت
برچسب ها :

کیفیت آب

,

مدیریت کیفیت آب

,

مدیریت کیفیت آب استخرهای خاکی

,
مدیریت کیفیت آب در استخرهای خاکی

کیفیت آب از گرانبهاترین منابع طبیعی بوده که تنها قسمتی از آن را می توان بطور قابل قبولی بازیابی نمود با توجه به اینکه کشور ایران به دلیل ریزشهای کم جوی و نامناسب بودن پراکنش زمانی و مکانی بارندگی در زمره کشورهای خشک و نیمه خشک جهانی قرار دارد و متوسط بارندگی سالانه در کشور یک سوم متوسط بارندگی جهان است منابع آب تجدید شونده کشور با توجه به وضعیت بارندگی، پوشش گیاهی و … بطور متوسط حدود ۱۳۰ میلیارد متر مکعب در سال و حجم قابل استحصال با احتساب حجم آبهای برگشتی حدود ۱۲۶ میلیارد متر مکعب برآورد می شود از کل آبهای تجدید شونده حدود ۱۰۵ میلیارد متر مکعب را جریانهای سطحی ۲۵ میلیارد متر مکعب را جریانهای نفوذی و منابع زیر زمینی تشکیل می دهند در هر حال متوسط حجم کل منابع آب کشور رقم ثابتی است.

مدیریت کیفیت آب در استخرهای خاکی

مدیریت کیفیت آب در استخرهای خاکی

محدودیت منابع آبی و زمینهای مناسب جهت احداث انواع استخرهای پرورش آبزیان و نیاز این مزارع به منابع مالی کلان و سرمایه گذاری زیاد برای انها کارشناسان را بر این داشته که حداکثر بهره برداری از منابع آبی حتی منابع آبی خود را سرلوحه مدیریتی خود قرار دهند.

به عنوان مثال:

  • استفاده از پس آب های کشاورزی برای پرورش
  • پرورش آبزیان در مسیر کانال ها
  • بازیافت پس آب های پرورش

استفاده مؤثر از آب (کیفیت آب) می توان دوام یک منبع ناکافی را افزایش دهد و مصرف انرژی را کاهش دهد و نقایص یک سیستم را جبران کند.

دسترسی آب فراوان سالم و بهداشتی و ارزان با ترکیب شیمیایی مناسب (کیفیت آب مناسب) برای محیط های تولیدی یکی از رموز موفقیت به شمار می رود. پیگیری سیاست حداکثر سازی توان کیفیت آب در صنایع تولیدی آبزیان می تواند ضامن ارتقای این صنعت در کشور باشد.

ادامه مطلب


کیفیت آب از گرانبهاترین منابع طبیعی بوده که تنها قسمتی از آن را می توان بطور قابل قبولی بازیابی نمود با توجه به اینکه کشور ایران به دلیل ریزشهای کم جوی و نامناسب بودن پراکنش زمانی و مکانی بارندگی در زمره کشورهای خشک و نیمه خشک جهانی قرار دارد و متوسط بارندگی سالانه در کشور یک سوم متوسط بارندگی جهان است منابع آب تجدید شونده کشور با توجه به وضعیت بارندگی، پوشش گیاهی و … بطور متوسط حدود ۱۳۰ میلیارد متر مکعب در سال و حجم قابل استحصال با احتساب حجم آبهای برگشتی حدود ۱۲۶ میلیارد متر مکعب برآورد می شود از کل آبهای تجدید شونده حدود ۱۰۵ میلیارد متر مکعب را جریانهای سطحی ۲۵ میلیارد متر مکعب را جریانهای نفوذی و منابع زیر زمینی تشکیل می دهند در هر حال متوسط حجم کل منابع آب کشور رقم ثابتی است.

مدیریت کیفیت آب در استخرهای خاکی

مدیریت کیفیت آب در استخرهای خاکی

محدودیت منابع آبی و زمینهای مناسب جهت احداث انواع استخرهای پرورش آبزیان و نیاز این مزارع به منابع مالی کلان و سرمایه گذاری زیاد برای انها کارشناسان را بر این داشته که حداکثر بهره برداری از منابع آبی حتی منابع آبی خود را سرلوحه مدیریتی خود قرار دهند.

به عنوان مثال:

  • استفاده از پس آب های کشاورزی برای پرورش
  • پرورش آبزیان در مسیر کانال ها
  • بازیافت پس آب های پرورش

استفاده مؤثر از آب (کیفیت آب) می توان دوام یک منبع ناکافی را افزایش دهد و مصرف انرژی را کاهش دهد و نقایص یک سیستم را جبران کند.

دسترسی آب فراوان سالم و بهداشتی و ارزان با ترکیب شیمیایی مناسب (کیفیت آب مناسب) برای محیط های تولیدی یکی از رموز موفقیت به شمار می رود. پیگیری سیاست حداکثر سازی توان کیفیت آب در صنایع تولیدی آبزیان می تواند ضامن ارتقای این صنعت در کشور باشد.

راهکارهای کوتاه مدت:

  • استفاده صحیح از انواع کودها
  • تنظیم مقدار کود بخصوص کود دامی برای ثابت ماندن کیفیت آب و عدم سرریز در فصل تابستان
  • کاهش تعداد آبزیان در واحد سطح ( کاهش تراکم ) بدلیل مصرف کمتر غذا و اکسیژن و آلودگی کمتر آب (کیفیت آب مناسب باشد)
  • استفاده از غذای مرغوب و کنترل دقیق میزان غذادهی به منظور کاهش ضایعات و فضولات در استخر
  • استفاده از دستگاههای هوادهی به منظور بهبود کیفیت آب و افزایش تولید
  • مرمت و بازسازی استخر ها
  • جلوگیری از رویش نی در استخر ( بابت افزایش تبخیر )
  • روکش کردن انهار خاکی و تعمیر کانالهای شکسته
  • تعمیر و ترمیم درپچه های خروجی برای جلوگیری از فرار آب

در هر صورت چنانچه کیفیت آب مناسب نباشد ابتدا باید عوامل آن شناسایی گردد که کدام حالت فیزیکی شیمیایی یا بیولوژیکی است تابراساس اطلاعات نسبت به رفع مشکلات اقدام نمود.

وجود آب در صورتی می تواند مفید باشد که بتوان بدون صرف هزینه های زیاد آن را مورد استفاده قرار داد (کیفیت آب همانی باشد که مورد نیاز است). مسلماً با شناخت ویژگی های آب می توان برای بهره برداری هر چه بهتر از منابع یک منطقه برنامه ریزی کرد.

الف : شرایط و فاکتورهای شیمیایی آب

الف ـ ۱ اسیدیته PH

الف -۲- گازها

الف-۳- شوری آب

الف-۴- سایر عناصر و ترکیبات

اسیدیته از جمله فاکتورهایی است که در همه مایعات عمومیت داشته و قابل اندازه گیری است.

روش اندازه گیری:

اسیدیته هم از طریق روش رنگ سنجی ( Color metric با PH متر های کاغذی) و هم با روش سنجش الکتریکی (Electro metric با PH متر های دیجیتالی) قابل اندازه گیری است که بهترین زمان آن هم قبل از طلوع آفتاب و حدود ساعت ۲ بعد از ظهر (که به ترتیب PH در اسیدی ترین و قلیایی ترین حد خود در طول شبانه روز است) می باشد.

به طور معمول نوسانات PH در شبانه روز نباید از ۵/۱ واحد تجاوز نماید…

روش های کنترل:

در استخرهایی که معمولاً PH اسیدی دارند، آهک پاشی در دوران آماده سازی کمک قابل توجهی برای تعادل PH به شمار می رود. همچنین با توجه به این مطلب که فعالیتهای حین پرورش (نظیر کوددهی آلی و شیمیایی، تغذیه و تراکم ماهیان و …) موجب افزایش PH و روند قلیائی شدن می شود، آبگیری با آب تازه که PH متعادلی دارد (کیفیت آب) در پایین آوردن PH بالای آب موثر است. ضمناً هوادهی علاوه بر فوائد بیشماری که دارد، نقش بسیار مهمی نیز در تعادل PH محیط استخر ایفاء می نماید. به کار بردن کودهای سولفاته ( مثل سولفات آمونیوم ) و در موارد شدیدتر استفاده از گچ برای کاهش سریع

الف-۲- گازها :

در این بخش گازهای موجود در استخر به ترتیب اهمیت و تأثیری که بر موجودات زنده و شرایط پرورشی می گذارند بررسی می شوند.

۱ ـ اکسیژن O2 :

یکی از مهمترین گازهایی که اهمیت حیاتی و تأثیر مثبت آن بر کلیه فعالیتها و تولیدات موجودات زنده اعم از آبزی و خشکی زی برکسی پوشیده نیست.

اکسیژن علاوه بر ایجاد شرایط مناسب جهت رشد و افزایش وزن آبزیان اثر خود را بر مواردی چون تولید غذاهای طبیعی و کاهش سمیت مواد سمی و مضر موجود در استخر نمودار می سازد. پایین ترین حد مطلوب آن mg/Lit 5 (میلی گرم در لیتر) بوده و هر چه میزان اکسیژن محلول از این حد کمتر باشد، نخست موجب کاهش اشتها و امتناع از خوردن غذا و ضعف بدنی آنها شده که همین امر باعث می شود تا مقاومت آنان در مقابل برخی از بیماریها و مواد سمی کاهش یابد همچنین در صورت ادامه روند کاهش اکسیژن تا حد پایین تر ازmg/Lit2/0 (میلی گرم در لیتر) موجب بروز تلفات ناشی از کمبود اکسیژن (خفگی) می گردد.

میزان اکسیژن محلول با روش سنجش شیمیایی وینکلر(Vincler) یا روش سنجش الکتریکی با دستگاههای دیجیتالی(Oxi meter) قابل تشخیص است.

نکته : O2 باید هر روز کنترل شود.

هوادهی: هوادهی علاوه بر تولید اکسیژن نوعی همزدن آب و یکنواخت کردن لایه های حرارتی و غذایی آن هم هست. ضمنا هوادهی به خروج ضایعات سمی که به شکل گاز در آب محلول هستند کمک می کند.

بطور کلی هواده انتخابی باید این مزایا را داشته باشد:

  • سبک و قابل حمل باشد.
  • در طول دوره نیازی به تعمیرات و روغنکاری نداشته باشد.
  • باید بتواند یک دوره پرورش پیوسته کار کند.
  • ارزان باشد.
  • تکنولوژی پیچیده ای در آن بکار نرفته باشد.
  • راندمان انتقال اکسیژن به آب نسبت به مصرف انرژی بالا باشد (مثلا ۵/۱ کیلوگرم اکسیژن در ساعت به ازا‌‌ء هر اسب بخار.

چه مقدار هوا مورد نیاز است؟
بستگی به تراکم و تولید دارد در حالت عادی به سه دستگاه هواده در هر هکتار هر یک بقدرت ۳ اسب بخار نیاز دارید.

چه نوع هوادهی استفاده کنیم؟
برای استخرهای خاکی با عمق حدود ۲متر و بیشتر بهترین هواده دستگاه های هوادهی مکشی مستغرق هستند٬ که در عمق مناسب قرار می گیرند و با مکیدن هوا از بیرون آن را در استخر تزریق و پخش می کنند.

برای استخرهای با عمق کمتر (مثلا حدود ۱متر یا کمی بیشتر) هواده های پره دار(پدالی) که در سطح آب شناور هستند مناسب هستند اگر در جایی برق نباشد از چرخ های پره ای اســــتفاده می شود که با نیروی دیزل یا تراکتور کار می کنند.

چگونه هواده ها را نصب کنیم؟
چگونگی نصب هواده از نظر برقی و نحوه تثبیت آن در استخر در کاتالوگ مربوطه نوشته شده ولی نحوه ی چینش آنها در استخر باید بصورتی باشد که حداکثر سطح آب را پوشش دهد و در آب جریان یا گردآب ایجاد کند .

۲ ـ دی اکسید کربن CO2:

عمده دی اکسید کربن در اثر تنفس موجودات زنده و بالاخص ماهیها حاصل شده و به دلیل ترکیبات اسیدی که در آب ایجاد می کند، موجب کاهش PH محیط خواهد شد.

اگر میزان CO2 از mg/Lit ۵ (میلی گرم در لیتر) بالاتر رود استخر وارد شرایط بحرانی خواهدشد.

۳ ـ آمونیاک NH3:

آمونیاک در اثر ورود احتمالی فاضلابهای خانگی و صنعتی به استخر و نیز توسط ماهیها ( پس از سوخت و ساز غذای خورده شده ) از طریق تنفس و به وسیله آبشش ها و درصدی نیز از طریق منفذ ادراری و مخرج به محیط وارد می شود. یکی دیگراز منابع تولید آن تخمیر یا تجزیه بی هوازی موادآلی نیتروژن دار است.

آمونیاک گازی سمی و خطرناک بوده و بالا رفتن دمای آب و کاهش اکسیژن اثرآن را تشدید می کند.

راههای کنترل آن نیز هوادهی و استفاده از ترکیبات جاذب نظیر زئولیت می باشد آمونیاک در اثر مجاورت با اکسیژن به هیدروکسید آمونیوم، که یک ترکیب بی ضرر است، تبدیل می شود.

۴ ـ هیدروژن سولفوره H2S:

در اثر تجزیه بی هوازی مواد آلی گوگرد دار در استخر تولید می شود. بسیار سمی بوده، ازدیاد لجن کف استخر در افزایش تولید آن موثر است و کیفیت آب را پایین می آورد.

یکی از راههای پی بردن به وجود آن استشمام بوی تخم مرغ گندیده از آب و لجن و تشکیل حبابهای بالا رونده از کف به سطح آب می باشد. راههای جلوگیری از افزایش تراکم آن نیز تعویض آب از کف، هوادهی مناسب و عدم بکار بردن کودها به صورت جامد می باشد.

الف-۳- شوری آب :

املاح یا نمکهای موجود در آب معرف شوری آن بوده و چون ماهیان گرم آبی در گروه ماهیان آب شیرین قرار می گیرند بنابراین آب با شوری g/Lit 2-1 (گرم در لیتر) ایده آل و تا g/Lit 3 (گرم در لیتر) قابل قبول و بیش از این مقدار غیر قابل تحمل و موجب تلفات می شود.

با توجه به این موضوع که نمکهای محلول خاصیت الکترولیتی و هدایت الکتریکی آب را افزایش می دهند، لذا اندازه گیری هدایت اکتریکی ( EC ) آب و تفسیر آن، شاخص خوبیبرای تعیین و تخمین میزان نمکهای موجود در آب است.

این امر با استفاده از دستگاه (EC meter) انجام و با ضرب عدد بدست آمده (براساس موس بر cm2) در ۷۲۵/۰ (ضریب قراردادی)، میزان نمکهای محلول در آب بر اساس لیتر حاصل می شود.

شوری باید حداکثر ماهانه کنترل شود شوری باید قبل و بعد از تعویض آب سنجش شود.

الف-۴- سایر عناصر و ترکیبات:

مقدار مجاز سایر ترکیبات و فلزات موجود درآب برای پرورش ماهیان گرم آبی مطابق جدول زیر است:

عناصر و ترکیبات

مقدار

واحد

آهن

۱

میلی گرم در لیتر

کلر

۱

میلی گرم در لیتر

فسفر

۵/۰

میلی گرم در لیتر

سولفاتها

۱۰

میلی گرم در لیتر

ترکیبات ازت دار

(نیترات- نیتریت- آمونیاک)

۳-۲

میلی گرم در لیتر

آزمایشات مختلف فیزیکی و شیمیایی که حاصل آن اطلاع کامل از فاکتورهای کیفی و دانستن محدوده های حیاتی آبزیان است، ما را به سمت یک فعالیت پرورشی ایده آل و با حداقل ریسک ممکن رهنمون می سازد.

ب : بررسی فاکتور های فیزیکی آب

۱ ـ درجه حرارت: منابع و نظریه های گوناگونی در این رابطه وجود دارد که تقریبا همه آنها در محدوده دمایی بین ۱۸ تا ۳۰ درجه سانتیگراد اتفاق نظر دارند …

۲ ـ رنگ آب: تابش نور خورشید به سطح آب شرایطی مساعد برای فتوسنتز گیاهان و جلبکهای تک یاخته ای (فیتوپلانکتون) موجود در آب فراهم می کند. با ادامه این شرایط، جمعیت آنها در اثر تکثیر افزایش می یابد تا اینکه رنگ آب را تحت تاثیر خود قرار می دهد.

یکی از معیارهای مهم تشخیص کیفیت غذا به شمار رفته و باید زرد مایل به سبز ( زیتونی قهره ای ) باشد. اگر رنگ آب استخر سبز روشن باشد، نشانه وجود پلانکتون هایی است که رنگ سبز-آبی را منعکس می کنند و از آنجایی که فیتوپلانکتون های سمی در ردیف سبز-آبی ها قرار دارند، لذا برای جلوگیری از احتمال خطر تشکیل آنها بررسی بیشتری موردنیاز است. معمولا در اواخر مرداد و شهریورماه بعضی از استخرها با افزایش تعداد فیتوپلانکتنهای سمی که موجب مسمومیت ماهی کپورهای نقره ای می شوند موجه هستند.

۳ ـ شفافیت: جهت افزایش بار غذایی استخر، روش کوددهی با استفاده از کودهای معدنی (شیمیایی) و آلی (دامی-گیاهی) به کار می رود. برای اینکه غلظت مواد غذایی (تراکم فیتوپلانکتونها) را در استخر به دست آوریم از روشی بسیار ساده و درعین حال موثر استفاده می کنیم؛ در این روش از وسیله ای به نام سشی دیسک استفاده می شود

تاسیسات مورد نیاز احداث استخر :

  • سیستم های آبرسانی و تاسیسات لازم ( مانند حوضچه فیلتراسیون – ایستگاه پمپاژ و کانال های آبرسان )
  • دریچه ورودی و خروجی آب
  • کانال های تخلیه آب و حوضچه صید
  • ساختمان استخر

جهت هدایت آب به مزارع پرورش آبزیان ازکانال های بتنی یاخاکی استفاده می گردد. ابعاد این کانالها طوری درنظر گرفته می شوند تا میزان موردنیاز آب راتأمین نمایند.

ورودی آب:

انواع ورودی شامل:

۱- ثقلی ( خود جاری ) بدون مصرف انرژی و با هزینه بسیار کم

۲- غیر ثقلی ( پمپاژ ) با صرف انرژی و هزینه زیاد

کانالهای تخلیه آب:

انواع خروجی آب:

۱- خروجی مانک

۲- ریوالدی

۳- اتصال زانوئی

۴- شکاف دیواره

۵- غیر ثقلی

خروجی مانک: خروجی مانک مناسب ترین خروجی آب استخر است . زیرا تخلیه از کف و سطح را میسر می سازد مانک در واقع یک پنجره خروجی بتونی است که با برداشتن دریچه های جلو دهانه امکان خروج آب از طریق کانالهای تخلیه را فراهم می کند بدیهی است جهت جلوگیری از خروج ناخواسته از این طریق توریهایی در پشت آن قرار داده می شود.

روش ریوالدی: لوله های قابل انعطاف که در هنگام ساخت بدنه استخر در آن کار می گذارد سربالای آن را به وسیله طناب محار کرده و در زمان نیاز به درون آب رها می کنند در طرف دیگر لوله معمولا یک شیر آب قرار می دهند تا بتوان مقدار آب خروجی را تنظیم کرد شایان ذکر است در سمت بالای لوله جهت جلوگیری از مکش و خروجی ماهی ها به وسیله تور مسدود می گردد.

اتصال زانوئی: کاملا شبیه روش ریوالدی تنها به جای استفاده از لوله انعطاف پذیری از زانو استفاده شده در طرف دیگر نیز شیر تعبیه نمی شود.

شکاف دیواره: در این روش فقط تخلیه از سطح صورت می گیرد و تخلیه ممکن است با تخریب دیواره همراه باشد . برای استخرهای کوچک روش ریوالدی و زانویی مناسب است اما برای استخرهای بزرگ تر از ۵ هکتار خروجی مانک بهتر است.

خروجی غیرثقلی: این روش با استفاده از الکتروپمپ انجام می شود که مستلزم صرف هزینه بیشتر و دقت بالاتر است.

با تلخیص از http://amirhashemipour.blogfa.com

منبع: گیلان لیرو

نظرات

برای دیدن نظرات بیشتر روی شماره صفحات در زیر کلیک کنید
1

نام شما:
ايميل :
سايت :
متن نظر :
شکلک :
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
کد امنیتی :
نظر بصورت خصوصی ارسال شود
نظرسنجی
[Poll_Name] [Poll_Items]
عضویت سریع
[Reg_Fast_Form]
تبادل لینک هوشمند
عنوان لينك
توضيحات :
آدرس لينك
كد امنيتي
درباره ی سایت